Рада зробила крок до створення Бюро фінансових розслідувань

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт про створення Бюро фінансових розслідувань. За це проголосували 270 депутатів.

Документ пропонує створити Бюро фінрозслідувань, яке складатиметься з центрального апарату та територіальних управлінь. Таких теруправлінь має бути не більше семи.

Керівник Бюро фінрозслідувань призначається Кабінетом міністрів за поданням міністра фінансів на 5 років, але не більше двох строків підряд. На посаду керівника проводиться конкурс.

Відповідно до законопроєкту, співробітники бюро не мають права бути членами або брати участь у створенні або діяльності політичних партій, а також організовувати або брати участь у страйках.

Що розслідуватиме Бюро?

Бюро займатиметься розслідуванням правопорушень за 25 статтями Кримінального кодексу. Серед них — незаконне виготовлення, збут підакцизних товарів (ст. 204); фіктивне підприємництво (ст. 205); підробка документів для держреєстрації юросіб та ФОП (ст. 205-1); нецільове використання бюджетних коштів (ст. 210); видача документів, які зменшують надходження до бюджету або збільшують витрати (ст. 211); ухилення від сплати податків (ст. 212); ухилення від сплати ЄСВ та страхових внесків (ст. 212-1); доведення до банкрутства (ст. 219); підробка недержавних цінних паперів (ст. 224); незаконне використання товарного знака, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару (ст. 229).

Також за законом Бюро здійснює досудове розслідування за ст. 222 (шахрайство з фінансовими ресурсами), якщо розмір злочину в 1,5 тис. разів і більше перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент його скоєння.

Законопроєкт наділяє Бюро функціями оперативно-розшукової діяльності, фізичний захист забезпечує Національна поліція.