Митниця на кордоні та вибір законодавства. Джонсон зробив останню пропозицію ЄС щодо угоди про Brexit

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розкрив деталі останньої пропозиції Європейському Союзу щодо угоди про вихід країни з ЄС. Про це повідомляє ВВС.

Пропозиція стосується найбільш гострої теми переговорів про Brexit — кордону між Північною Ірландією, що входить до складу Великої Британії, і іншою частиною Ірландії, яка є членом ЄС.

Свою пропозицію Джонсон назвав «широкою зоною посадки». Вона включає наступні умови:

  • Північна Ірландія покине Митний союз ЄС разом із рештою Великої Британії у 2021 році.
  • Незважаючи на це, Північна Ірландія за згодою Північноірландської асамблеї продовжить застосовувати європейське законодавство у сфері регулювання товарів.
  • Кожні чотири роки парламентарії Північної Ірландії будуть мати можливість вибирати правила регулювання товарів — європейські чи британські.
  • Митні перевірки товарів, якими торгують між собою ЄС і Велика Британія, будуть «децентралізовані», здійснюватимуться онлайн і тільки дуже невелика кількість товарів будуть перевірятися фізично. На кордоні відкриють невелику кількість дрібних пунктів митниці.

Джонсон заявив, що це остання пропозиція Євросоюзу. У разі якщо європейські країни відмовляться від неї, то Велика Британія вийде з ЄС без угоди 31 жовтня. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Євросоюз уважно вивчить нову пропозицію Лондона.