«Найбільш корумпована країна світу». Трамп підтвердив, що блокував військову допомогу Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент США Дональд Трамп пояснив, що блокував виділення військової допомоги Україні через масштабну корупцію. Про це він заявив на пресконференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

«Україна до нього [президента Володимира Зеленського] була відома корупцією. Вражаючою. Більше, ніж в будь-якій країні світу. Фактично вона вважалася однією з найбільш корумпованих країн у світі. І мені не подобається давати гроші країні, яка настільки корумпована», — сказав Трамп.

Американський лідер зізнався, що розблокував військову допомогу на особисте прохання сенатора Республіканської партії Роба Портмана. «Немає нікого більш гідного, ніж Роб Портман з Огайо. Він подзвонив і сказав: «Будь ласка, розблокуйте гроші», — розповів Трамп.

Він додав, що у відповідь заявив Портману, що йому не подобається те, що США — країна, яка завжди дає гроші, а «Україна допомагає Європі і європейським країнам набагато більше, ніж вони допомагають США».

Президент США також повторив, що країни Європи повинні допомагати Україні більше, ніж США. «Україна допомагає Європі і європейці мають допомагати Україні. Вона як стіна між Росією і Європою: велика, простора, прекрасна стіна. І країни Європи мають платити більше, ніж ми», — сказав він.

  • Наприкінці вересня американські ЗМІ повідомили, що Трамп заблокував військову допомогу Україні перед дзвінком президентові Володимиру Зеленському через корупцію, а не через розслідування проти сина Джо Байдена.
  • Трамп після зустрічі з Зеленським у Нью-Йорку заявив, що Україна й далі буде отримувати військову підтримку, однак він хоче, щоб інші країни теж давали більше коштів на озброєння.