«З КМДА зроблять аналог прокуратури». Кличко вважає, що проєкт закону про столицю суперечить інтересам жителів Києва

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко вважає, що законопроєкт № 2143-3 про столицю суперечить інтересам киян. Про це він заявив на брифінгу.

«Норми цього закону впливатимуть на систему місцевого самоврядування всієї країни. Тому, якщо депутати ухвалять цей недолугий закон, вони діятимуть не в інтересах Києва і не в інтересах киян. А Київ стане першою жертвою централізації влади в державі», — заявив Кличко.

За словами Кличка, законопроєкт передбачає зовсім інший порядок регулювання відносин у різних сферах, а низка положень документа дублює норми законів «Про місцеве самоврядування», «Про статус депутатів місцевих рад» та Конституції.

«Якщо цей закон ухвалять, кияни зі своїх кишень платитимуть зарплату депутатам Київради. В столиці буде діяти своя, не така як у всій країні, виборча система», — наголосив мер.

Він підкреслив, що законопроєкт позбавляє киян можливості ухвалити статут територіальної громади міста Києва через ускладнений механізм його ухвалення.

«Адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування може здійснюватися тільки згідно зі статтями, передбаченими Конституцією та відповідним законом. Ця норма прописана в Європейській хартії місцевого самоврядування (Стаття 8). Натомість, КМДА хочуть наділити функціями фактично правоохоронного органу, що видаватиме приписи та протести. Призначений голова КМДА зможе зупиняти рішення органів місцевого самоврядування. Тобто, із КМДА роблять аналог прокуратури, що грубо порушує Конституцію», — підкреслив Кличко.

Мер Києва також розкритикував норму стосовно Київради, яка передбачає ухвалення рішення третиною обранців. «Тобто 27 депутатів із 80-ти! Таким чином вперше в історії України та Європи рішення колегіального органу місцевого самоврядування можуть бути ухвалені меншістю від його законного складу! Як вам така демократія?» — зазначив Кличко.

Також у законопроєкті, за словами Кличка, конкретно не визначений повний перелік повноважень Київського міського голови та Голови КМДА. «Хто за що відповідатиме і чи не будуть повноваження перетинатися — досі не зрозуміло», — звернув увашу мер.

«Це — не стратегічний закон, який треба ухвалити, щоб він працював протягом десятиліть. Цей законопроєкт спрямований тільки на вирішення одного питання — прикриття неконституційної зміни влади у Києві», — заявив Кличко.