AP: Курт Волкер зустрічався зі співробітником української фірми, в якій працював син Байдена

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер зустрічався в 2018 році з співробітниками компанії Burisma, де працював син колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Хантер, повідомляє Associated Press.

За даними агентства, Волкер зустрівся з радником керівництва Burisma Вадимом Пожарським на конференції у вересні 2018 року, організованій Atlantic Council. Пізніше на сайті Burisma зʼявилася фотографія Волкера і Пожарського.

Пресслужба компанії Burisma Group

При цьому невідомо, чи обговорювали вони сина Джо Байдена, який раніше працював у раді директорів Burisma. AP зазначає, що зустріч відбувалася в той час, коли адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані вмовляв українське керівництво розпочати розслідування щодо Байдена.

Експосол США в Україні і директор Центру Євразії Atlantic Council Джон Гербст спростував організацію зустрічі Волкера і Пожарського. У той же час, агентство звернуло увагу, що Burisma була одним з найбільших донорів Atlantic Council. Згідно з останніми звітами, українська компанія пожертвувала від $100 до $250 тис.

Про що йдеться?

Імʼя Волкера фігурувало у скарзі американського розвідника, яка стала підставою для підготовки імпічменту президента Трампа. Згідно з документом, Волкер допомагав організовувати зустрічі адвоката Трампа Рудольфа Джуліані з українськими чиновниками. Також ідеться, що Волкер був направлений до Києва, щоб допомогти українським чиновникам впоратися з вимогами Трампа. Після розмови Трампа з Зеленським 25 липня Волкер зустрівся з українським президентом і радив йому, що робити у звʼязку з проханням Трампа.

27 вересня Джуліані оприлюднив sms-листування з Волкером у своєму Twitter. «Чому цей текст і дата роблять чутки про так званого викривача неправдивими? Якщо ви знайдете бодай одну причину, я можу порекомендувати вас у юридичну школу. Дві — і це вже юридичний журнал», — заявив Джуліані. Він додав скрин повідомлення, яке 19 липня в iMessage йому надіслав співрозмовник, підписаний як Kurt Volker. Автор пише, що йому «сподобався сніданок уранці». «Як ми говорили, зв’язую вас із Андрієм Єрмаком, який дуже близький до президента Зеленського. Пропоную нам спланувати дзвінок у понеділок. Курт», — йшлося в повідомленні.

  • Волкер подав у відставку через день після публікації скарги американського розвідника, який повідомив про тиск Дональда Трампа на Володимира Зеленського.