ГПУ змінила прокурорів-керівників розслідування вбивства Гандзюк

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральна прокуратура змінила процесуальних керівників розслідування вбивства радниці мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк. Про це повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

Підозрювані у справі Гандзюк

  1. Владислав Мангер — голова Херсонської обласної ради. Мангера підозрюють у тому, що він замовив напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк. У лютому йому призначили заставу, на початку березня суд відсторонив його від обійманої посади.

  2. Олексій Левін, за версією слідства, був ключовою фігурою в організації нападу на Гандзюк. За словами Луценка, Левін виїхав з України того ж дня, коли поліція затримала перших підозрюваних у справі.

  3. Ігор Павловський — помічник депутата від «Блоку Петра Порошенка» Миколи Паламарчука. Павловського називають посередником у вбивстві Гандзюк.

  4. Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Вʼячеслав Вишневський і Микита Грабчук — виконавці нападу на Катерину Гандзюк. Вони вже отримали вироки та відбувають покарання у в'язниці.

«За результатами оперативної наради в Генеральній прокуратурі про стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо заподіяння тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, що спричинили її смерть, 30 вересня 2019 року змінена група прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у вказаних провадженнях», — йдеться у повідомленні.

У Генпрокуратурі додали, що новостворена група прокурорів уже оновила план досудового розслідування у цих кримінальних провадженнях.

  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Замовником убивства слідство вважає очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. 11 лютого йому оголосили про підозру в організації злочину.
  • 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області ухвалив вирок пʼятьом ексбійцям АТО, які брали участь у вбивстві Гандзюк. Тюремні терміни отримали Сергій Торбін (організатор), Микита Грабчук (облив кислотою), Віктор Горбунов (купив кислоту), Вʼячеслав Вишневський (був спостерігачем) і Володимир Васянович (був спостерігачем).
  • У Верховній Раді створюють Тимчасову слідчу комісію, яка буде розслідувати вбивство активістки Катерини Гандзюк і напад ще на 55 активістів.