Застава 15 млн грн. ВАКС обрав запобіжний захід колишньому нардепу Березкіну

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому депутату Верховної Ради Станіславу Березкіну у вигляді застави в 15 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Суд частково задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро. Він також зобовʼязав Березкіна прибувати до слідчих за першою вимогою, не залишати межі міста, в якому він зареєстрований, повідомляти прокурора про зміну місця проживання або роботи, а також здати внутрішній і закордонні паспорти.

Справа Березкіна

За версією слідства, нардеп Березкін у 2013—2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіти$20 млн Ощадбанку, виділеними аграрному холдингу «Креатив» як кредит. На той момент нардеп фактично керував фірмою, а його син був її співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення яких були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж вивели гроші на рахунки швейцарської фірми CREATIV TRADING SA і белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів з тропічних олій на зазначену суму.

Фактичної поставки не було. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн переказали кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd. за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Решта вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії, Titan LTD, на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювала одна група фізичних осіб.

Той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Чорноморгідрозалізобетон», Березкін підтвердив у 2015 році, коли свідчив у Верховному суді Белізу. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Чорноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.