«Зрада відміняється». Зеленський виступив із зверненням до українців щодо «формули Штайнмаєра»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський виступив у відеозверненні до українців, в якому пояснив принципи «формули Штайнмаєра» і запевнив, що Україна не здає Донбас.

«Зрада відміняється і пояснюю чому. Хочемо ми завершення війни і повернення всіх українських територій? Так. На сьогодні є єдиний майданчик, де ці питання можуть обговорюватися на найвищому рівні — це зустріч у «нормандському форматі». Чи могла вона відбутися найближчим часом? Ні. Чому? Тому, що на шляху до цього була одна перепона, найбільша страшилка останніх тижнів — «формула Штайнмаєра», — сказав Зеленський.

За його словами, «формула» не означає, що Україна відмовляється від Криму чи Донбасу, а місцеві вибори на окупованих територіях «не будуть проводити завтра і під дулом автоматів».

«Ця формула каже лише одне — коли має запрацювати так званий закон про особливий статус Донбасу. А саме, після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, законодавством України та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Ось з чим погодилася Україна в Мінську», — сказав президент.

Він додав, що українська сторона не підписувала з бойовиками жодних документів, а лише відправила представнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку згоду на формулювання в тексті.

«Далі відбудеться зустріч у «нормандському форматі» разом з президентом Франції, канцлером Німеччини й президентом Російської Федерації, де ми обговоримо шляхи припинення війни на Донбасі [...]. Ми всі розуміємо, що Донбас це Україна і там повинен запанувати мир, відбутись повне припинення вогню, виведення іноземних військових формувань. Ми всі розуміємо, що на українсько-російському кордоні з нашого боку повинні бути українські прикордонники, має статись обмін полоненими. Проведення виборів має відбутися не під дулами кулеметів, а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських засобів масової інформації та міжнародних спостерігачів, з можливістю реалізації свого виборчого права усіма внутрішньо переміщеними особами», — заявив Зеленський, додавши, що все це буде обговорюватися у «нормандському форматі».

Зеленський зазначив, що закон про особливий статус Донбасу буде розроблятися Верховною Радою при публічному обговоренні. За його словами, ніякої здачі територій і національних інтересів не буде.

«Я поважаю конституційне право кожного громадянина України на протест. Я чую вас, і повірте, я ніколи не здам Україну. В той же час я дуже прошу усіх зважено і спокійно підійти до ситуації та не піддаватись на маніпуляції і провокації деяких осіб. Вони дуже хочуть використати вас і повернути собі можливість пограбунку, стати жертвами політичного переслідування та уникнути кримінальної відповідальності. Цього не буде», — закінчив Зеленський.