Звільненого кримськотатарського активіста Бекірова знову прооперували

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кримськотатарському активісту Едему Бекірову, який повернувся в материкову Україну після девʼяти місяців увʼязнення в окупованому Криму, зробили другу операцію.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на дружину активіста.

«Зробили ще одну операцію — стентування судин ніг», — сказала вона, пояснивши, що операція знадобилася через наслідки перебування у російській вʼязниці.

Бекірова також розповіла, що рідні колишніх політвʼязнів часто відвідують їх у лікарнях, і це дозволяє справлятися з глибокими психологічними травмами після увʼязнення.

  • Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали російські силовики на вʼїзді в анексований Крим уранці 12 грудня 2018 року. Відомо, що він їхав до Криму, щоб відвідати 78-річну матір і родичів. Російські силовики затримали його за підозрою у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова. Сам затриманий неодноразово заявляв про свою невинуватість.
  • На початку серпня Едем Бекіров, якого утримують у СІЗО Сімферополя, написав заяву на випадок його етапування в Красноперекопськ. Адвокат Бекірова Олексій Ладін заявив, що етап із СІЗО до суду — 123 км, влітку і в автозаку, розбитими дорогами Північного Криму — Едем Бекіров не переживе.
  • 22 серпня тяжкохворого Бекірова вивозили до лікарні на обстеження, а після знову повернули до СІЗО в Сімферополі. 27 серпня політв’язня планували госпіталізувати на сім днів у неврологічне відділення для подальшого обстеження.
  • 27 серпня Бекірова відпустили з СІЗО під особисте зобов’язання. Він перебував за ґратами 258 днів — із 12 грудня 2018 року.
  • Перед обміном Бекірова вивезли з окупованого Сімферополя до Москви та тримали там протягом двох тижнів на конспіративній квартирі. 7 вересня бранець повернувся до України в рамках обміну полоненими за формулою «35 на 35».
  • 10 вересня Бекіров переніс операцію на серці.