WSJ: Трамп відкликав посла в Україні Йованович після скарг Джуліані

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент США Дональд Трамп відкликав посла в Україні Марі Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані, пише The Wall Street Journal.

Видання, з посиланням на джерела, стверджує, що причина відставки Йованович — підрив авторитету Трампа за кордоном і перешкоджання спробам переконати Київ розслідувати справу стосовно колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

Як пише WSJ, ще навесні Трамп визначив відставку Йованович як термінову для Держдепу. Державний секретар Майкл Помпео підтримав це рішення. При цьому у відомстві самій Йованович сказали, що не можуть захистити її від атак з боку президента і його прихильників.

  • Марі Йованович 11 жовтня дасть свідчення Конгресу для розслідування щодо можливого імпічменту Трампа.
  • В кінці березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Пізніше американське видання The Hill повідомило, що до «списку Йованович» увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» та два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи.
  • 6 травня стало відомо, що Йованович завершує роботу на цій посаді. Вона терміново відбула до Вашингтона для консультацій.
  • У середині червня до Києва прибув посол Вільям Тейлор. Його призначили тимчасовим повіреним у справах Сполучених Штатів в Україні.