«Схеми»: Помічник Зеленського Андрій Єрмак в 90-х роках організував фірму з російським бізнесменом

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Помічник Володимира Зеленського Андрій Єрмак є співзасновником двох фірм з російським бізнесменом Рахамімом Эмануїловим, наближеним до Кремля. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях».

Йдеться про фірми ЗАТ «Інтерпромфінанс Україна» і ТОВ «М. Є. П.», дані про які журналісти виявили в реєстрах Міністерства юстиції України. Повідомляється, що «Інтерпромфінанс Україна» з 1999 року не показувала доходів. Але друга фірма — ТОВ «М. Є. П.» за 12 років роботи отримала доходів на майже 40 мільйонів гривень.

Обидві фірми наразі не перебувають у стадії закриття.

YouControl

У реєстрі юридичних осіб Росії йдеться, що Рахамім Эмануїлов — бенефіціар московської фірми «Интерпромторг», яка зареєстрована в числі засновників компанії «Интерпромбанк».

Одним з акціонерів «Интерпромбанка» є член партії «Единая Россия», член Ради Федерації, сенатор від Камчатського краю Валерій Пономарьов, якого називають «найбагатшим сенатором Росії». Пономарьов також відомий тим, що власницею вілли в Іспанії, яку деякий час приписували Путіну, стала його дочка.

Як повідомив «Схемам» російський розслідувач Іван Голунов, Рахамім Эмануїлов входить до Московської громади гірських євреїв, членом якої є однокурсник Путіна Ільгам Рагімов (в минулому акціонер «Интерпромбанка»).

Що говорить Єрмак?

За словами помічника Зеленського, Рахамім Эмануїлов — старий знайомий його батька з часів СРСР. «Вони познайомилися, коли мій батько працював в Афганістані. Батько працював у посольстві СРСР в Афганістані: поїхав туди очолювати команду радянських фахівців профтехосвіти. 20 років тому, в 1999 році, Рахамім Эмануїлов попросив мене допомогти йому зареєструвати компанію на території України, оскільки планував займатися консультаційною діяльністю з питань торгівлі. Я допоміг йому як юрист. Ніяка господарська діяльність через цю компанію в підсумку не велася. В останній раз ми спілкувалися близько десяти років тому — я вітав його по телефону з днем народження», — пояснив Єрмак в письмовому коментарі «Схемами».