Виступ Волкера в Конгресі: Дипломати США пропонували Зеленському візит у Білий дім в обмін на слідство проти Байдена

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Високопоставлені дипломати США пропонували адміністрації президента Володимира Зеленського організувати офіційний візит у США в обмін на розслідування проти української компанії Burisma, в якій працював син головного конкурента Трампа на майбутніх президентських виборах Джо Байдена. Про це повідомляє Associated Press.

Агентство повідомляє, що колишній спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер протягом майже 10 годин відповідав на запитання трьох комітетів палати представників США про можливий тиск Трампа на Зеленського під час їхньої телефонної розмови 25 липня.

Відповідно до частково оприлюдненого листування, вранці 25 липня, перед телефонною розмовою Трампа і Зеленського, Волкер написав повідомлення помічникові Зеленського Андрію Єрмаку, в якому закликав провести розслідування справи щодо родини Байдена в обмін на візит Зеленського у Вашингтон.

«Почуте з Білого дому — якщо припустити, що президент Зеленський переконає президента, що проведе розслідування/«докопається до правди» про те, що сталося у 2016 році, то ми узгодимо дату візиту у Вашингтон», — наводить агентство текст повідомлення.

Пізніше Єрмак написав йому повідомлення про те, що розмова Трампа і Зеленського «пройшла добре», і запропонував кілька дат у вересні, коли б президенти могли зустрітися. «Коли у нас буде дата, ми зможемо зібрати пресбрифінг, анонсувати майбутній візит і викласти бачення перезавантаження відносин США та України, а також, серед іншого, розслідування справи про Burisma і про втручання у вибори», — написав йому Єрмак, за даними агентства, через два тижні після дзвінка. У відповідь на це Волкер відправив йому: «Чудово!»

Крім того, Волкер, постпред США при ЄС Гордон Сондланд і повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор обговорювали текст заяви, яку Зеленський мав би оприлюднити на підтримку розслідування.

Пізніше Тейлор висловив стурбованість призупиненням Трампом військової допомоги Україні. «Ми зараз говоримо, що для допомоги в сфері безпеки і зустрічі в Білому домі [між Трампом і Зеленським] необхідні розслідування?» — написав він Волкеру.

«Це мій кошмар», — написав Тейлор своїм колегам кілька днів потому. Повірений заявив, що відмовляючись надати Україні допомогу, «ми вже похитнули їхню віру в нас».