Волкер у Конгресі: Трамп не хотів зустрічі з Зеленським через надмірну коррупцію в Україні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп не хотів проводити особисту зустріч із новим президентом Володимиром Зеленським, оскільки вважав Україну корумпованою державою, а людей, які в ній живуть, — «жахливими».

Це розповів колишній спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер, коли протягом майже 10 годин відповідав на запитання трьох комітетів палати представників США про можливий тиск Трампа на Зеленського під час їхньої телефонної розмови 25 липня, пише BuzzFeed News.

Засідання було закритим, тому повна стенограма не публікувалася, але видання оприлюднило ремарки Волкера для свідчень, які опинилися в його розпорядженні.

Волкер казав, що звертався до Трампа з пропозицією провести зустріч із Зеленським у травні, але глава США був налаштований дуже скептично. Волкер запевняв Трампа, що Зеленський може побороти корупцію.

«Він сказав, що Україна — корумпована держава, повна «жахливих людей». Він сказав, що вони «намагалися мене скинути [можливе втручання України в американські вибори]». Під час цієї розмови він посилався на бесіди з мером [Рудольфом] Джуліані. Мені було ясно, що, попри позитивні новини і рекомендації, які були передані офіційною делегацією про нового президента, містер Трамп мав глибоко негативну точку зору щодо України, що уходить корінням в минуле. Він явно отримував іншу інформацію з інших джерел, зокрема від мера Джуліані, яка була більш негативною», — заявив Волкер у Конгресі.