Вночі: США провели ракетні випробування, екснардепа Іщенка відправили під нічний домашній арешт, а Аброськін став ректором

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

США провели випробування крилатої ракети в Тихому океані

Військово-морські сили США провели випробування нової протикорабельної крилатої ракети Naval Strike Missile (NSM) неподалік від острова Гуам у Тихому океані. Про це повідомляє CNN.

Маневри відбулися у вівторок, 1 жовтня, під час святкування 70-ї річниці створення Китайської Народної Республіки, проте про це стало відомо тільки зараз.

Ракета була запущена з корабля в прибережній зоні. Як ціль використовували американський корабель USS Ford, який був попередньо відбуксований у Тихий океан.

Дальність NSM становить 16 км, що на 30% більше ракети «Гарпун», яку використовують ВМС США для знищення кораблів.

Зеленському представили кілька варіантів врегулювання ситуації на Донбасі

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що представив президенту Володимиру Зеленському кілька варіантів врегулювання ситуації на Донбасі. Про це він заявив в ефірі політичного ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера».

«Специфіка моєї роботи не дозволяє розповісти вам всього, що планується в закритих кабінетах, але повірте мені, що у нас є і план А, і план В», — зазначив він.

Пристайко уточнив, що в рамках МЗС України були зроблені перші кроки, і тепер аналогічних дій чекають від Росії. Тим не менш, міністр не приховує, що Україні потрібно переглянути свою стратегію і тактику.

«І ця стратегія і тактика повинна складатися з плану А, та плану B, і, можливо, повинен бути ще й план С», — підкреслив він.

Аброськін став ректором університету внутрішніх справ в Одесі

Колишній перший заступник голови Національної поліції України Вʼячеслав Аброськін був призначений ректором Одеського державного університету внутрішніх справ. Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

«4 жовтня наказом МВС України № 952 ректором Одеського державного університету внутрішніх справ призначено В’ячеслава Аброськіна, який донедавна обіймав посаду першого заступника голови Національної поліції України — начальника кримінальної поліції», — йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що нового ректора вже представили працівникам вищого навчального закладу.

Українцям буде важче отримати притулок в Італії

Італія склала список «безпечних країн», мігрантам з яких буде важче отримати право на притулок. Серед таких країн є й Україна, передає DW.

Крім того, у список увійшли Сербія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Чорногорія, Сенегал, Кабо-Верде, Гана, Косово, Алжир, Марокко і Туніс.

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо стверджує, що мігранти з цих країн складають третину з тих, хто просить про притулок в Італії.

Тепер же мігрантів з цих країн будуть вважати такими, які не мають права на захист. Їх будуть депортувати, якщо вони не зможуть надати докази того, що їхнє життя перебуває під загрозою в їхній рідній країні.

Екснардепа Іщенка відправили під домашній арешт

Вищий антикорупційний суд обрав колишньому народному депутату від фракції «Блок Петра Порошенка» Валерію Іщенку, якого підозрюють у розкраданні 20 млн грн, запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Про це повідомляє LIGA.

Термін запобіжного заходу — два місяці. Іщенко буде зобовʼязаний здати паспорти, але електронний браслет до нього застосовувати не будуть.

Що сталося?

НАБУ розслідує розкрадання понад 20 млн грн в «Укрзалізниці» за рахунок продажу метизної продукції (гвинти, болти, гайки) за завищеною ціною. Як зʼясувалося пізніше, одним з учасників схеми був екснардеп Валерій Іщенко — в 2017 році він контролював групу підприємств, які фігурували у справі.