На МКС жінок готують до першого виходу у відкритий космос без чоловіків

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Перший вихід у відкритий космос, у якому жінок не супроводжуватиме чоловік, може відбутися 21 жовтня цього року, повідомляє Space.com.

Астронавтки Крістіна Кох та Джесіка Меїр зараз перебувають на Міжнародній космічній станції. Це буде четвертий у серії з десяти виходів у відкритий космос, які відбудуться протягом наступних трьох місяців, але перший раз, коли дві жінки виходять разом.

Астронавтка Крістіна Кох

NASA Johnson / Flickr

Раніше такий вихід планувався на березень 2019 року, однак тоді не виявилось достатньо космічних костюмів потрібного розміру. Обом жінкам потрібен був костюм середнього розміру, однак на космічній станції був доступний лише один такий.

Зараз NASA вже надіслало необхідну кількість обладнання на МКС.

Астронавтки Кох і Меїр замінять батареї на сонячних панелях. Їх перебування поза МКС триватиме приблизно шість з половиною годин.

Астронавтка Джесіка Меїр

NASA Johnson / Flickr

Астронавти й космонавти виконали понад 200 виходів у відкритий космос з метою ремонту і підтримки МКС, але лише 15 жінок взяли у них участь. Їх завжди супроводжували чоловіки.

У жовтні Крістіна Кох проведе три виходи в космос: один разом з космонавтом NASA Ендрю Морганом 6 жовтня, інший також з Морганом 11 жовтня і 21 жовтня вийде з Меїр.

Кох прибула на Міжнародну космічну станцію 14 березня для своєї першої місії космічного польоту. Вона залишиться на станції до лютого 2020 року, чим встановить рекорд серед жінок з тривалості перебування на станції.