Вчені намагаються прочитати сувої з Помпеїв за допомогою прискорення електронів до швидкості світла

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
Вчені намагаються прочитати сувої з Помпеїв за допомогою прискорення електронів до швидкості світла

Фото з сайту University of Kentucky

Вчені з Університету Кентуккі працюють над вдосконаленням технології цифрового розкриття тендітних стародавніх текстів, які не могли прочитати майже 2 тисячі років, повідомляє CNN.

Дослідницька група університету нещодавно повернулася з поїздки до Англії, де вчені зробили детальні зображення сувоїв з давньоримського міста Геркуланума, використавши інструмент, що називається синхротрон.

Синхротрон Diamond Light Source прискорює електрони майже до швидкості світла, внаслідок чого вони випромінюють світло в 10 млрд разів яскравіше ніж Сонце.

Синхротрон перетворює енергію так, щоб вона була «дуже сфокусованою, як лазер. Тоді хвилі проходять дуже швидко», — сказав дослідник В. Брент Сайлес.

Ця технологія необхідна, щоб допомогти виконати надзвичайно ретельну роботу з читання сувоїв, що збереглися, коли Везувій вилив дощ лави і попелу на римські міста Помпеї та Геркуланум в 79 році нашої ери.

Сувої залишалися під шаром порід на древній віллі в Геркуланумі, яка, як вважається, була повʼязана з родиною Юлія Цезаря, доки не були знову виявлені в 1752 році. Вони були настільки обвуглені, що їх прочитання виявилося неможливим.

Спроба фізично розгорнути сувої може зруйнувати їх. Тому завдання, що стоїть перед дослідниками з Університету Кентуккі, полягає в тому, щоб використовувати складну техніку візуалізації і побачити написи крізь делікатні шари папірусу, згорнуті сотні разів.

Перебуваючи в Англії, команда відсканувала чотири односторінкових фрагменти, а також згорнуті сувої. Планують використовувати окремі фрагменти сторінки як основу для навчання спеціальної програми.

Команді вчених і студентів може знадобитися більше шести місяців, щоб прочитати сувій за допомогою віртуального програмного забезпечення. Те, що вони нарешті прочитають, може виявитися чим завгодно: від стародавнього списку покупок до грецького філософського тексту, що описує природу болю і страждання.