Вночі: У США лікарні постраждали від російських хакерів, главу дипмісії США викликали в МЗС Туреччини через лайк у Twitter, понад 100 осіб стали жертвами протестів в Іраку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Україна та США можуть спільно розслідувати розмову Трампа з Зеленським

США та Україна можуть створити спільну комісію, яка буде розслідувати розмову президентів США Дональда Трампа і Володимира Зеленського, заявив український лідер.

Зеленський також підкреслив, що під час липневої телефонної розмови з Трампом не побачив у словах американського лідера жодного тиску. Також український президент сказав, що не може впливати на внутрішні органи країни для того, щоб змусити їх порушити справу.

«Якщо прокурори США зажадають співробітництва для проведення розслідування, заснованого на міжнародному праві, у відповідності до внутрішнього законодавства України, то ми можемо почати розслідування шляхом створення спільного слідчого комітету», — сказав Зеленський.

У США три лікарні опинилися заблокованими через російських хакерів

В американському штаті Алабама три лікарні постраждали від вірусу-здирника, який заблокував роботу систем лікарень і баз даних.

Хакерські атаки почалися 1 жовтня. Через зупинку роботи електронної системи лікарні відмовляються приймати пацієнтів. Виняток робиться лише для екстрених випадків. У відповідь на кібератаку регіональний медичний центр DCH вирішив заплатити хакерам, щоб розблокувати роботу системи.

Фахівці встановили, що системи блокував вірус Ryuk. Він вперше потрапив у поле зору американських спецслужб у 2018 році. За даними фахівців, цей вірус створило і використовувало хакерське угруповання з Росії Wizard Spider.

У МЗС Туреччини викликали голову дипмісії США за «лайк» у Twitter

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало тимчасового повіреного в справах США в Анкарі через лайк від імені офіційного Twitter дипмісії. Приводом став лайк, поставлений під повідомленням одного з користувачів, в якому розповідалося про хворобу лідера проурядової партії «Націоналістичний рух» Девлета Бахчелі та йшлося про те, що Туреччині треба вже зараз думати, що буде після його смерті.

Ситуацію ускладнив той факт, що автором повідомлення виявився чоловік, який перебуває у розшуку за звʼязки з опозиційним проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого в Анкарі підозрюють в організації спроби військового перевороту в липні 2016 року.

В Іраку через протести загинули понад 100 осіб

За тиждень антиурядових акцій в Іраку жертвами заворушень стали 104 людини, понад 6 тис. отримали поранення. За даними МВС Іраку, протестувальники підпалили 51 будівлю та вісім відділень політичних партій.

У МВС спростували інформацію про те, що під час заворушень влада відкривала вогонь на ураження. Також у міністерстві заявили, що поліція і спецслужби не мають жодного відношення до нападів на багдадські редакції місцевих та іноземних ЗМІ.