«Не треба нагнітати». У «Слузі народу» відреагували на мітинги проти «формули Штайнмаєра»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У «Слузі народу» відреагували на всеукраїнські мітинги проти «формули Штайнмаєра» і вважають, що це адекватна реакція громадян у питанні війни та миру. У фракції знову повідомили, що «ніякої капітуляції не буде», а ситуацію «не треба нагнітати».

Це у своєму відеозверненні заявив голова Комітету парламенту з міжнародних відносин і депутат із фракції «Слуга народу» Богдан Яременко.

«Акції протесту — я за. Це складне питання, і думка громадськості повинна бути почута [...]. Проти чого я? Проти нагнітання. «Ні капітуляції» — це дуже небезпечна заявка. Це заявка про нерозуміння того, що відбувається. Капітуляція, якщо й була в Україні, [то тоді,] коли була закладена основа всього, що відбувається зараз, зокрема «формули Штайнмаєра» — це звичайно вересень 2014-го і лютий 2015-го року, коли були підписані Мінські домовленості. Там є все, на що погодився [Леонід] Кучма в листі до Мартіна Сайдика у вересні цього року. І немає нічого в листі Кучми того, чого б не було в Мінських домовленостях», — сказав він.

Яременко заявив, що відмова від мирних переговорів зараз призведе до ізоляції країни та створить багато проблем.

«Я розумію, що мирні переговори не повинні відбуватися за рахунок пожертвувань засадничими речами [...], але не жертвувати чимось у цих переговорах ми не зможемо. Тому не потрібно боятися «формули Штайнмаєра», не треба говорити про капітуляцію, вона вже відбулася. Більше ніж було, ніхто не допустить», — сказав Яременко, додавши, що Україна повинна пройти шлях Мінських домовленостей до кінця.

«Може ми нічого не здобудемо, але й повірте, ми нічого й не втратимо», — закінчив він.

Як повідомляє «Дзеркало тижня», тим часом в українських містах створюють штаби опору капітуляції, які покликані обʼєднати всіх супротивників «формули». Штаби почали створювати після 6 жовтня, коли в Києві відбувся багатотисячний мітинг. Зараз такі штаби формуються в Запоріжжі, Харкові, Черкасах, Івано-Франківську, Маріуполі, Торецьку та в багатьох інших містах.