Омбудсмен Денісова: У політв’язня Віктора Шура погіршився стан здоров’я

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Омбудсмен Денісова: У політв’язня Віктора Шура погіршився стан здоров’я

Соколовська Інна / УНІАН

В українського політв’язня Віктора Шура, якого утримують в Росії, погіршився стан здоров’ я. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

«У політвʼязня Віктора Шура погіршився стан здоров’я!» — пише Денісова.

Протягом місяця Віктора Шура турбують сильні головні болі, болі в серці, підвищений тиск і набряк обличчя. Політв’язень намагався звернутися по домопогу, проте йому відмовили у наданні медичних послуг.

Денісова зазначила, що це не перший випадок. У серпні 2018 року була аналогічна ситуація — сталося загострення хронічних хвороб. «Звернулася до уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової з проханням вжити заходів та забезпечити проведення відповідного медичного обстеження та лікування», — зазначила Людмила Денісова.

Справа Віктора Шура

У Брянську (Росія) 9 грудня 2014 року 58-річного чернігівця Віктора Шура засудили до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Брянський обласний суд визнав його винним у державній зраді та шпигунстві на користь України. За версією слідства та суду, «Шур займався в Брянській області розвідувальною діяльністю за завданням Державної прикордонної служби України. У разі видачі зібраних відомостей спецслужби України могли використати їх проти безпеки Російської Федерації».

Під час затримання Віктор Шур мав російське громадянство, однак в нього був дозвіл на проживання в Україні, він довго жив у Чернігові. Вже під час перебування за ґратами Шур отримав українське громадянство. Батько політв’язня був відомим українським колекціонером рідкісних ікон.