При розмовах Джуліані з Луценком та Шокіним були присутні прокурор Криму, депутат від БПП і бізнесмени

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані розмовляв і зустрічався з колишніми генпрокурорами Віктором Шокіним і Юрієм Луценком де вони піднімали тему розслідування щодо головного конкурента Дональда Трампа на прийдешніх президентських виборах Джо Байдена і його сина Хантера. При цих розмовах були присутні бізнесмени, депутат від «Блоку Петра Порошенко» і прокурор Криму.

Про це йдеться в матеріалі theБабеля.

З ексгенпрокурором Шокіним адвокат Трампа розмовляв телефоном, а з тодішнім генпрокурором Юрієм Луценком провів особисту зустріч.

Під час розмови з Шокіним крім Джуліані були присутні бізнесмени Ігор Фруман і Лев Парнас (клієнти Джуліані та союзники Трампа), а також директор з розслідувань консалтингової фірми Джуліані Джордж Бойл. Вони говорили про Байдена і його звʼязки з газовидобувною компанією Burisma Holdings, яка фігурувала в пʼяти кримінальних справах Генпрокуратури. Шокін після розмови стверджував, що на нього тиснули з метою «заморозити» розслідування. За його словами, в інтересах Байдена на нього чинив тиск і колишній президент Петро Порошенко особисто.

На зустрічі Джуліані та Луценка були присутні Фруман, Парнас (виступали посередниками), Бойл, депутат від БПП Гліб Загорій і прокурор Криму Гюндуз Мамедов. Зустріч відбулася 25 та 26 січня 2019 року. На ній Луценко продемонстрував банківські платежі від Burisma Holdings на користь Хантера Байдена і консалтингової компанії Rosemont Seneca Bohai (RSB), де Хантер був партнером. Луценко стверджував, що платежі на користь RSB переказали за лобістські послуги самого Джо Байдена, а не його сина.

Ні Шокін, ні Луценко зрештою не дали прямих доказів того, що Байдени скоїли якийсь злочин. Джуліані після цих бесід склав два меморандуми, які були передані в Білий дім. Схоже, що саме на них спирався Дональд Трамп, коли розмовляв у липні з президентом Володимиром Зеленським телефоном і піднімав тему розслідування.