Місцеперебування українців Дудки і Бессарабова невідоме. Денісова просить російського омбудсмена про сприяння

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Місцеперебування незаконно засуджених Росією так званих «українських диверсантів» Олексія Бессарабова і Володимира Дудки наразі невідомо. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням про сприяння.

Про це вона написала у Facebook.

«Згідно отриманої інформації від рідних та адвокатів, наприкінці вересня наших громадян вивезли з пенітенціарного закладу на території тимчасово окупованого Криму. Де зараз перебувають громадяни України — невідомо. Звернулася до уповноваженої з прав людини РФ Тетяни Москалькової вжити заходів щодо встановлення місцеперебування Володимира Дудки та Олексія Бессарабова для подальшого інформування рідних і адвокатів», — написала Денісова.

  • 25 вересня повідомлялося, що українців етапували з окупованого Криму (СІЗО № 1 Сімферополя) до Москви.
  • У листопаді 2016 року у Севастополі ФСБ затримала трьох українців за підозрою в нібито підготовці теракту. Затриманими виявилися Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і Дмитро Штибліков, яких пізніше суд заарештував. У листопаді 2017 року Штибліков уклав угоду з російським слідством і отримав термін у пʼять років позбавлення волі. Бессарабов і Дудка продовжують перебувати в СІЗО.
  • Міноборони України заперечує присутність «диверсантів» в анексованому Криму. Звинувачення ФСБ в українському відомстві вважають черговим фейком.
  • За даними правозахисної організації «КрымЅОЅ», Дудка в 1997—2001 роках був командиром корабля радіоелектронної розвідки Військово-морських сил України «Юпітер», а в 2013-му став членом регіональної громадської приймальні колишнього міністра оборони України Павла Лебедєва у Севастополі. Також зазначено, що Дудка залишається членом Всеукраїнської громадської організації «Обʼєднання ветеранів розвідки України».
  • 4 квітня Севастопольський міський суд засудив Дудку і Бессарабова до 14 років вʼязниці.