Нобелівську премію з фізики вручили за відкриття екзопланети та фізичну космологію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Нобелівську премію з фізики вручили за відкриття екзопланети та теоретичне відкриття з фізичної космології. Про це стало відомо під час офіційного оголошення лауреатів у Каролінському інституті (Стокгольм, Швеція).

Першу частину премії вручили космологу Джеймсу Піблзу за відкриття в фізичній космології, а другу частину — Мішелю Мейору (Швейцарія) і Дідьє Кело (Швейцарія) за відкриття першої екзопланети навколо сонцевидної зірки.

У 2019 році Нобелівський тиждень триває з 7 до 14 жовтня. Він відкрився оголошенням переможців з медицини та фізіології (7 жовтня). Лауреатів премії з фізики назвуть 8 жовтня, з хімії — 9 жовтня, літератури — 10 жовтня (одразу за 2018 і 2019 роки), премії миру — 11 жовтня, премії з економіки — 14 жовтня.

Розмір премії в 2019 році складає 9 млн шведських крон (близько $915 тисяч). Премії традиційно вручають 10 грудня — у день смерті засновника, шведського винахідника Альфреда Нобеля.

Минулого року премію вручили Артуру Ешкіну (США), Жерару Муру (Франція) та Дону Стрікленду (Канада) за їхні відкриття з лазерної фізики. Премію присудили за два відкриття: половину нагороди отримав Ешкін за оптичні пінцети та їхнє застосування в медицині, а іншу половину Муру та Стрікленд за розробку ультракоротких світлових імпульсів. Відкриття дозволили значно розширити сферу застосування лазерних систем у медицині.