Протести в Еквадорі: уряд Морено переїхав за 250 км від столиці з метою безпеки

Автор:
Марина Федорова
Дата:
Протести в Еквадорі: уряд Морено переїхав за 250 км від столиці з метою безпеки

Franklin Jacome / Agencia Press South / Getty Images

Президент Еквадору Ленін Морено заявив, що перемістив свій уряд зі столиці Кіто в місто Гуаякіль (250 км від Кіто) на тлі масових протестів після припинення субсидій на паливо. Про це повідомляється в Twitter президента.

«Це вже не протест, викликаний соціальним невдоволенням, це — мародерство, вандалізм і насильство. Вони показують, що існує організований політичний мотив для дестабілізації роботи уряду», — сказав Морено в телевізійному зверненні.

У Кіто майже тиждень тривають масові заворушення, протестувальники кидають бензинові бомби та каміння, вриваються і грабують комерційні будівлі, а також влаштовують сутички з поліцією. Кількість затриманих сягнула 477 осіб.

Ricardo Landeta / Agencia Press South / Getty Images

У ніч на 7 жовтня муніципалітет Гуаякіля перекрив мости, щоб заблокувати доступ у місто після появи інформації, що група корінних жителів планує взяти його штурмом.

Ricardo Landeta / Agencia Press South / Getty Images

Що сталося?

У результаті скасування субсидій на паливо, які діяли в Еквадорі з 1970-х років, у країні спалахнули масові протести. Скасувати субсидії уряд вирішив у межах зобовʼязань з економічної допомоги від МВФ — раніше Еквадор отримав позику в розмірі $4,2 млрд у відповідь на скорочення держвидатків.

Після скасування субсидій ціни на бензин за ніч виросли приблизно на чверть, а на дизельне пальне подвоїлися. Обурені громадяни заблокували автошляхи по всій країні, а влада ввела надзвичайний стан терміном на 60 днів. Близько 20 тисяч представників корінних народів та фермерів ідуть маршем на столицю, де 9 жовтня заплановано масштабне віче.

7 жовтня еквадорська державна нафтова компанія Petroamazonas EP тимчасово зупинила роботу трьох нафтових родовищ. У Міненерго Еквадору заявили, що потужності з видобутку нафти захопили «групи осіб, що не мають стосунку до їхньої роботи». Призупинення роботи трьох родовищ означає зниження видобутку на 60 тис. барелів за добу.

66-річний Морено, який відійшов від політики «лівого руху» свого попередника Рафаеля Корреа, заявив, що він не потерпить заворушень і не відновить субсидії на паливо через жорстку економію. Морено звинуватив політичних опонентів в організації спроби державного перевороту та соратників Корреа в підтримці акції протесту як частини змови з метою усунути його з урядової посади.

У Twitter Корреа сказав, що Морено «закінчив свій термін, як це рано чи пізно трапляється зі зрадниками» і закликав до виборів.

  • У Гонконзі тривають масові мітинги після заборони на носіння масок під час вуличних демонстрацій.
  • У 60 містах світу стартували двотижневі протести екоактивістів, організовані рухом Extinction Rebellion. Акції тривають у Берліні, Нью-Йорку, Амстердамі, Сіднеї, Буенос-Айресі та багатьох інших містах.