«Говорили три дні». Луценко пояснив зустрічі з адвокатом Трампа Джуліані «своїм національним інтересом»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко розкрив деталі своїх зустрічей з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані. Про це він розповів у інтервʼю Радіо НВ.

Перша пропозиція від Джуліані зустрітися у США надійшла до Луценка наприкінці 2017 року «через одного підлеглого». За словами ексгенпрокурора, він погодився на зустріч через «свій національний інтерес».

«З мого боку, чому я погодився — це було, з мого погляду, єдиним шляхом спробувати домогтися спільного слідства щодо грошей організованого злочинного угруповання Януковича, величезна частина з яких, за нашими даними, перебуває в Сполучених Штатах Америки», — повідомив він.

Як стверджує Луценко, він дізнавався в Джуліані, «в які двері можна стукати», аби спільно з американськими органами заарештувати $7 млрд — суму, на яку урядом Януковича були розміщені українські облігації зовнішньої позики із зобов’язанням виплати одному з хедж-фондів США.

«Ми розмовляли три дні, десь по дві-три години кожного дня. Також в один із днів він запитував, що я можу розповісти про ймовірне втручання українських діячів в американські вибори 2016 року. Мені здається, що ці дії є очевидними, але вони не підпадають під український Кримінальний кодекс. Якщо раптом вони підпадають під американський — починайте розслідування, і ми, згідно з міжнародними нормами, надамо вам або відповіді на ваші запити, або навіть можемо створити спільну слідчу групу», — розповів ексочільник ГПУ.

Під час зустрічі на другий день візиту до США Луценко з Джуліані обговорювали справу компанії Burisma, у якій працював син Джо Байдена, головного опонента Дональда Трампа на виборах у США 2020 року.

«Членом правління цієї компанії став спочатку експрезидент Польщі Квасневський, а невдовзі і син віцепрезидента Сполучених Штатів Америки Хантер Байден. Щомісяця вони як члени правління отримували достатньо значні кошти ... Загальні виплати синові віцепрезидента Сполучених Штатів склали майже $1 млн», — заявив Луценко.

Ексголова ГПУ стверджує, що закінчив зустріч із Джуліані словами про те, що українське законодавство не дозволяє розслідувати можливий конфлікт між американською державою та ексвіцепрезидентом. У відповідь на це адвокат Трампа, за словами Луценка, висловив ідею організувати візит очільника ГПУ до майбутнього глави Мінʼюсту США.