Опубліковані правила криптогаманця Gram від творців Telegram. Розробники за нього майже не відповідають

Автор:
Марина Федорова
Дата:

На сайті Telegram опублікували правила користування криптовалютним гаманцем Gram.

Згідно з ними, гаманець буде доступний в окремому додатку і всередині Telegram. Користуватися ним зможуть лише особи старші 18 років, якщо їм це не забороняє закон.

При втраті доступу до гаманця адміністрація не зможе відновити обліковий запис. Компанія також зняла з себе відповідальність за будь-які збитки користувача, що перевищуватимуть $10, і за будь-які втрачені «грами» та кошти в інших валютах.

Крім того, компанія може в будь-який час і з будь-якої причини призупинити або відключити обліковий запис користувача. Усі транзакції гаманця будуть перевірятися і записуватися в блокчейні. При цьому компанія заперечує контроль над блокчейном Telegram Open Network (TON).

На операцію в TON можуть накласти комісію, але її розмір і вид компанія теж не контролює. Компанія вказала, що відповідальність за сплату податків несе користувач.

У правилах зазначено, що треті особи зможуть надавати свої послуги та контент, повʼязаний з гаманцем. Але відповідальність за збитки Telegram нести не буде — у компанії заявили, що «використання блокчейна TON здійснюється на свій страх і ризик».

У серпні Telegram анонсував запуск Gram. Особливістю цієї блокчейн-платформи повинна стати велика швидкість транзакцій. Криптовалюти, реалізовані на блокчейн-платформах початкових поколінь, через низьку швидкість транзакцій більше підходять для інвестування, ніж для використання як платіжний інструмент. Приміром, Bitcoin може забезпечити лише 7 транзакцій на секунду на всіх користувачів, Ethereum — 15. Швидкість блокчейн-платформи Gram, імовірно, становитиме мільйони транзакцій на секунду. За задумом розробників, Gram повинен стати криптоаналогом Visa і MasterСard.