У 18 разів більше. У Єврокомісії порівняли фінансову допомогу Україні від ЄС і США

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Спеціальний радник президента Європейської комісії з питань відносин з Україною Ельмар Брок заявив, що з 2015 року Європейський Союз надав Україні €18 млрд, тоді як США — $1 млрд гарантій за кредитами, повідомляє Інтерфакс.

Таку заяву він зробив на тлі звинувачень президента США Дональда Трампа в тому, що ЄС недостатньо допомагає Україні у фінансовому плані на відміну від Вашингтона.

«США дають 1 мільярд гарантій за кредитами. Це навіть не гроші, а обіцянка взяти на себе боргове зобовʼязання України. А ЄС з 2015 року виділив Україні €15 млрд зі свого бюджету, зокрема у вигляді грантів і позик, плюс країни-члени надали близько €3 млрд, з яких тільки від Німеччини було направлено €1,4 млрд. Отже, Україна отримала близько €18 млрд», — заявив він.

При цьому, за словами Брока, значна частина наданих Україні грошей є грантами, тоді як США не надають Києву безоплатної фінансової допомоги. Політик нагадав, що, крім надання грошей, Європа уклала з Україною кілька значних договорів, зокрема про відкриття безвізового режиму з ЄС, про асоціацію і включення України в зону вільної торгівлі.

«Таких угод США не підписують. Подивіться: ЄС дає у десятки разів більше, ніж американці», — резюмував він.