«Найбільший дефіцит десятиліття». Працівники ООН вже в листопаді можуть залишитися без зарплати через борги країн-членів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про нестачу коштів на виплату зарплат для працівників організації, пише Reuters.

Виступаючи на бюджетному комітеті Генеральної асамблеї США, що складається з 193 членів, Гутерреш заявив, що якби він не працював з січня над скороченням витрат, то в ООН не було б коштів на проведення вересневої Генасамблеї.

«У цьому місяці ми досягнемо найглибшого дефіциту десятиліття. Ми ризикуємо ... увійти в листопад без достатньої кількості грошей, щоб покрити витрати на заробітну плату», — сказав Гутерреш.

Генсек розповів, що вдався до «надзвичайних заходів» минулого місяця, щоб упоратися з нестачею коштів — ООН не набирає нових працівників, дозволено тільки основні поїздки, деякі зустрічі скасовують чи переносять.

Зазначають, що США є найбільшим донором ООН — на їхню частку припадає 22% з регулярного бюджету на суму понад $3,3 млрд. Наразі Вашингтон винен $381 млн внесків за минулі роки і $674 млн внесків за нинішній. Місія США при ООН підтвердила ці цифри, але не відповіла, коли влада зможе погасити ці борги.

Крім того, Штати фінансують майже третину бюджету на миротворчі місії ООН, який складає понад $6 млрд. Наразі Вашингтон винен близько $2,4 млрд внесків до бюджету місій з підтримки миру.