NYT: У складі ГРУ Росії є загін з диверсійних операцій в Європі. На його рахунку отруєння Скрипалів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У складі Головного управління розвідки Росії не менше 10 років діє спеціальний загін, який займається диверсійними операціями в Європі. Підрозділ засекречений, тому інформацію про нього мають далеко не всі оперативники ГРУ, а західні спецслужби виявили існування загону тільки нещодавно.

Про це пише The New York Times з посиланням на джерела в розвідувальних службах чотирьох західних країн.

Загін має умовну назву «частина 29155», його штаб-квартира розташована в Москві. Командир — генерал-майор Андрій Аверʼянов. Загін спеціалізується на зборі даних, убивствах, диверсіях, підривах. Члени загону діють в Європі на постійній основі.

Газета зазначає, що саме «частина 29155» здійснила кампанію з дестабілізації Молдови у 2014 році, замах на болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева (був отруєний), спробу держперевороту в Чорногорії у 2016 році й отруїла в британському Солсбері ексспівробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію речовиною «Новачок».

З цим загоном також повʼязана хакерська група «частина 74455», яка брала участь у втручанні в американські вибори 2016 року, і «частина 99450», що, імовірно, брала участь в окупації Криму.