Foreign Policy: Ситуація з розмовою Трампа і Зеленського може допомогти Фірташу оскаржити екстрадицію до США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Український бізнесмен Дмитро Фірташ скористався ситуацією навколо телефонної розмови президента США Дональда Трампа з Володимиром Зеленським, щоб оскаржити рішення про його екстрадицію з Відня у Вашингтон.

Про це пише Foreign Policy.

Фірташ змінив юристів і попросив відновити судовий розгляд справи. За законом австрійський суд може це зробити, якщо зʼявилися нові докази. Із липня цього року адвокатами Фірташа стали Джої ДіДженова і Вікторія Тенгсінг, близькі до оточення Дональда Трампа. Раніше вони допомагали адвокату Трампа Рудольфу Джуліані в пошуку компромату на суперника президента США на майбутніх виборах Джо Байдена і його сина Хантера.

Журналісти також звертають увагу на свідчення ексгенпрокурора Віктора Шокіна, які він дав у справі Фірташа на початку вересня. Шокін говорив, що у 2015 році Джо Байден тиснув на українську владу, щоб та не дозволила Фірташу повернутися в Україну, що могло остаточно унеможливити його екстрадицію.

«Певні посадовці з адміністрації [Барака] Обами, зокрема віцепрезидент Джо Байден, безпосередньо маніпулювали керівництвом України під брехливими приводами, щоб запобігти поверненню Дмитра Фірташа в Україну», — сказав Шокін.

На думку журналістів, схожі заяви Шокіна і Джуліані грають на руку Фірташу.

Справа Фірташа

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував під слідством Федерального бюро розслідувань і був оголошений у міжнародний розшук. Його підозрюють у хабарі на суму $18,5 млн індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг становити близько $500 млн.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу в €125 млн. Сам бізнесмен назвав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена в міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року, тоді бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив в естрадиції Фірташа до Іспанії.