Депутат Деркач оприлюднив інформацію про тиск посольства США на українських правоохоронців

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Позафракційний депутат Верховної Ради Андрій Деркач оприлюднив інформацію про тиск посольства США на українських правоохоронців. Згідно з документами, перший заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава протягом кількох років надавав посольству США в Києві дані, що вплинули на хід розслідування стосовно колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і його сина Хантера та низки інших справ.

Нардеп представив на пресконференції інформацію, яку отримав від журналістів-розслідувачів. Було показане листування між співробітниками НАБУ й іноземними дипломатами, в якому йшлося про кримінальне провадження за статтею про держзраду. Через свою помічницю Углава передавав у посольство США інформацію, яка, за словами Деркача, є важливою частиною «пазла» втручання в американські вибори і міжнародної корупції. Згідно з даними, НАБУ координувало свої дії з посольством США.

«Починаючи з 14 липня 2017 року з електронної поштової скриньки помічниці першого заступника НАБУ Гізо Углави Поліни Чиж на адресу спеціаліста з правових питань програми з боротьби з корупцією Департаменту юстиції США посольства США в Україні Ганни Ємельянової пересилалися переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ», — сказав Деркач.

Також було показане листування Чиж з Ємельяновою, з якого випливає, що Чиж отримувала вказівки надати інформацію у справі ексміністра екології та власника компанії Burisma Group Миколи Злочевського. На думку українських правоохоронців, Злочевський звʼязувався через лобістів з Байденом-старшим і пропонував розділити прибуток газодобувної компанії.

Деркач показав суми грошей, що перераховувалися представникам Burisma Group. Компанія виплатила понад $16,5 млн Хантеру Байдену. Депутат додав, що така велика корупційна схема не могла діяти без участі Петра Порошенка. Він поклав на Порошенка персональну відповідальність за втягнення України у втручання у вибори президента у США.

Нардеп передав усю інформацію в Держбюро і Генпрокуратуру. Деркач також ініціював створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради та подав до суду клопотання про відновлення розслідування про втручання в американські вибори шляхом розголошення даних досудового слідства.