Глава ДБР Труба: Генпрокуратура «модерувала» розслідування справи Пашинського на користь нардепа

Дата:
Глава ДБР Труба: Генпрокуратура «модерувала» розслідування справи Пашинського на користь нардепа

Гонтар Володимир / УНІАН

Слідчі Генеральної прокуратури «покривали» колишнього народного депутата Сергія Пашинського («Народний фронт») і модерували розслідування на користь нардепа. Про це заявив голова Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба.

За його словами, «фактор народного депутата виявився ключовим протягом 2,5 року розслідування цих подій». Труба розповів, що справу Пашинського можна розділити на три етапи: «З моменту конфлікту і до реєстрації кримінального провадження. На цьому етапі слідство вів Васильківський відділ поліції і прокуратура Київської області. Слідчі прокуратури призначили судово-медичні експертизи і встановили, що нардеп отримав легкі тілесні ушкодження, а громадянин, у якого він стріляв — тяжкі».

Другий етап — з лютого 2017 року до вересня 2019 року. «У цей час кримінальне провадження забрала ГПУ, яка модерувала його на користь нардепа. Громадянин, який отримав кульове поранення, не був визнаний потерпілим. ГПУ не розслідувала дії нардепа як такі, що спровокували тяжке тілесне ушкодження. ГПУ виділила в окреме провадження хуліганські дії щодо нардепа та направила до Нацполіції, і третє — слідчі ГПУ тричі закривали це кримінальне провадження», — заявив Труба.

Він додав, що слідчі ГПУ не розслідували провадження, а навпаки намагалися закрити його, ігноруючи розпорядження, які ухвалював Печерський районний суд.

У ДБР не виключають, що у справі Пашинського буде змінена кваліфікація. «Слідчі ДБР повинні підтвердити або спростувати факт — чи тримав нардеп зброю в руках, виходячи з автомобіля, і дати цьому факту належну кваліфікацію. Ми зараз спираємося на слідчі висновки слідчих обласної прокуратури та Васильківського відділу поліції. При завданні тяжких тілесних ушкоджень громадянину (санкція передбачає від 5 до 8 років) є тільки одна міра запобіжного заходу — це утримання під вартою», — зазначив Труба.

  • 31 грудня 2016 року на трасі в одному з сіл Київської області стався словесний конфлікт між народним депутатом Пашинським та місцевим жителем Вʼячеславом Хімікусом. Останній в результаті отримав кульове поранення ноги. Під час розслідування нардеп стверджував, що це був самозахист, оскільки Хімікус нібито вдарив його по голові пляшкою. За версією пораненого, зброю депутат застосував невиправдано. Після двох років розслідування потерпілий Хімікус сам став підозрюваним. У листопаді 2018 року поліція оголосила йому підозру в хуліганстві за цією справою, а Пашинському повернули його пістолет.
  • 4 жовтня Пашинському повідомили про підозру в заподіянні тілесних ушкоджень за ст. 121 КК. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.
  • 7 жовтня Печерський районний суд заарештував Пашинського на два місяці — до 4 грудня.