Держбюро оголосило в розшук колишнього нардепа Жеваго

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державне бюро розслідувань оголосило в розшук ексдепутата Верховної Ради і колишнього власника банку «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго. Про це theБабелю повідомила заступниця директора ДБР Ольга Варченко.

Жеваго також планують оголосити в міждержавний розшук. Вирішується питання про обрання йому заочного запобіжного заходу у вигляді арешту.

Що відбувається?

ДБР розслідує розтрату понад 2,5 млрд грн ліквідованого банку «Фінанси та кредит». Слідство вважає, що схему з виведення грошей організували ексзаступник голови правління банку, начальник одного з управлінь та інші топменеджери. На причетність до схеми перевіряють і депутата Жеваго.

Було встановлено, що протягом 2007—2014 років офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і кредит» поручився за цю компанію власними коштами та уклав з іншими іноземними банками договори на суму понад $113 млн (2,9 млдр грн). У 2015 році за невиконання зобовʼязань офшорною компанією іноземні банки стягують $113 млн з рахунків банку «Фінанси і кредит», при чому застава була списана відразу після того, як банк був оголошений неплатоспроможним.

Перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко сказала, що раніше про підозру повідомили пʼяти топменеджерам банку. Двоє з них — у міжнародному розшуку. Одного з колишніх заступників голови правління в липні було взято під варту з можливістю застави у 232 млн грн.