Вночі: Байден вперше закликав до імпічменту Трампа, зʼявилося відео атаки на синагогу в Німеччині, а Сенат США погрожує Туреччині санкціями

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Опубліковано відео атаки на синагогу в Німеччині

У розпорядження журналістів потрапило відео атаки на синагогу в німецькому місті Галле, внаслідок якої були вбиті дві людини і ще кілька поранені.

Як повідомляє Der Spiegel, напад скоїв 27-річний німець Стефан Б. із Саксонії-Анхальт. Він був заарештований на Бундесштрассе-91 вдень 9 жовтня.

Поліція встановила, що чоловік, який дотримується ультраправих поглядів, при нападі розмістив саморобні вибухові пристрої перед будівлею, а також спробував увійти до неї. Під час стрілянини він вів онлайн-трансляцію, під час якої заявив, що «коренем світових проблем є євреї».

Примітно, що він влаштував стрілянину в головне єврейське свято — Йом-Кіпур («Судний день»).

Сенат США має намір ввести масштабні санкції проти Туреччини через наступ в Сирії

Сенатори США від обох партій підготували законопроєкт про введення санкцій проти Туреччини за її військову операцію проти курдів на півночі Сирії.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем написав у своєму Twitter, що досяг сильної двопартійної підтримки в Конгресі.

Проєкт передбачає заморожування активів президента Туреччини, віцепрезидента, міністрів оборони, закордонних справ, фінансів, торгівлі й енергетики. Також пропонується обмежити їм вʼїзд до США.

Санкції торкнуться також енергетичного та військового секторів, зокрема за купівлю у Росії ракетних комплексів ЗРС С-400. США перестануть продавати комплектуючі для військової техніки, обмежать постачання товарів і технологій для видобутку нафти. Обмежувальні заходи можуть запроваджуватись проти «будь-яких іноземних осіб».

Байден вперше закликав до імпічменту Трампа

Колишній віцепрезидент і політичний конкурент президента США Джо Байден вперше заявив про необхідність оголошення Конгресом імпічменту Дональду Трампу.

«На очах у всього світу й американського народу Дональд Трамп порушив присягу, зрадив нації і вчинив дії, які підлягають імпічменту. Щоб зберегти нашу Конституцію, нашу демократію, нашу цілісність, йому повинні оголосити імпічмент», — сказав Байден під час виступу в Нью-Гемпширі, пише «Радіо Свобода».

Трамп відреагував на заяву Байдена у Twitter.

«Шкода бачити сонного Джо Байдена, який зі своїм сином Хантером на шкоду американському платнику податків обікрав принаймні дві країни на мільйони доларів, вимагає мого імпічменту. Я не зробив нічого поганого. Невдала кампанія Джо не дала йому іншого вибору», — написав він.