Військова прокуратура вилучить з Офісу президента документи щодо Іловайської трагедії

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Головна військова прокуратура має намір вилучити з Офісу президента України документи щодо обставин Іловайской трагедії (Донецька обл.). Про це повідомила пресслужба Генеральної прокуратури.

«Прокурором отримано дозвіл слідчого судді на тимчасовий доступ і вилучення в Офісі президента України документів, що стосуються обставин проведення антитерористичної операції в серпні 2014 року в районі Іловайська», — йдеться в повідомленні прокуратури.

Військова прокуратура проводить досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України. У провадженні досліджують обставини Іловайської трагедії, її причини та наслідки.

Іловайська трагедія

29 серпня 2014 року, після запеклих боїв, російські війська розстріляли колони військових АТО, які потрапили в оточення під Іловайськом і виходили з оточеного міста «зеленим коридором» (гуманітарним коридором, який за закликом президента РФ Володимира Путіна був відкритий для відходу українських військ).

Згідно з інформацією Генштабу Збройних сил України, у боях за Іловайськ у серпні 2014 року загинули 220 військовослужбовців ЗСУ, ще 40 зникли безвісти, 13 бійців станом на 22 серпня 2019 року перебували в полоні у бойовиків.

8 жовтня головний військовий прокурор Віктор Чумак заявив, що додатково допитає усіх посадових осіб, які ухвалювали військово-політичні рішення, повʼязані з подіями в Іловайську.

  • Новий начальник Генерального штабу Збройних сил Руслан Хомчак дав велике інтервʼю ТСН і УНІАН, в якому розповів про імовірний конфлікт з колишнім главою Генштабу Віктором Муженком і відносини з президентом Володимиром Зеленським, про військові плани та воєнну доктрину, а також про вихід з Іловайського котла.
  • 21 травня президент Володимир Зеленський першим кадровим рішенням звільнив начальника Генерального штабу Віктора Муженка. На посаду головнокомандувача Збройних сил він призначив Руслана Хомчака.
  • Руслан Хомчак назвав основні завдання для армії, «які потрібно розпочати з цієї ж хвилини виконувати».