Протестувальники в Еквадорі звільнили десятьох працівників поліції та 30 журналістів, яких тримали в заручниках

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Протестувальники в Еквадорі звільнили десятьох працівників поліції та 30 журналістів, яких тримали в заручниках

Franklin Jacome / Agencia Press South / Getty Images

Протестувальники в Кіто (Еквадор) звільнили десятьох правоохоронців, яких взяли в заручники на тлі жорстоких демонстрацій, викликаних скасуванням субсидій на пальне. Про це повідомляє BBC.

Міністр внутрішніх справ Марія Паула Ромо заявила, що крім правоохоронців у заручниках опинилися близько 30 журналістів, які висвітлювали інцидент. Згодом протестувальники звільнили їх разом з поліцейськими. Силовики, яких взяли в заручники, були вимушені зняти шоломи, бронежилети та чоботи.

Перш ніж звільнити заручників, декого з поліцейських змусили пронести до центру міста труну еквадорського активіста Іноченсіо Тукумбі, нібито вбитого під час заворушень у середу, 9 жовтня.

Труну Іноченсіо Тукумбі доставили до центру, де зібралися протестувальники.

BBC News

ООН та католицька церква намагаються виступати посередниками у кризі, що охопила країну. Президент Морено наполягає на подальших переговорах з корінними лідерами, але групи протестувальників, які «затримали» поліцейських, наразі не йдуть на контакт.

Полонені в полоні провели парад перед тисячою юрбою в Кіто

BBC News

Що відбувається в Еквадорі?

Протести почались 3 жовтня з невдоволення громад індіанців через скасування субсидій на пальне та заходи жорсткої економії. Після скасування субсидій ціни на бензин за ніч виросли приблизно на чверть, а на дизельне пальне подвоїлися. Обурені громадяни почали блокувати автошляхи в усій країні, паралізована робота громадського транспорту в багатьох містах. Влада ввела в Еквадорі надзвичайний стан на 60 днів. Уряд Еквадору та президент країни Ленін Морено через масові протести залишили столицю Кіто і переїхали до портового міста Гуаякіль на березі Тихого океану, подалі від епіцентру подій.

Субсидії на пальне в Еквадорі ввели у 1970-х роках. Скасування субсидій є частиною пакету реформ, який розробив нинішній уряд.