ПриватБанк готує позов проти заводу Коломойського через організацію гучних мітингів

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

ПриватБанк готується подати до суду на Нікопольський завод феросплавів, вимагаючи від нього компенсацію за те, що мітингувальники створили неможливі умови для роботи. Про це повідомляє пресслужба ПриватБанку.

Банку довелося евакуювати понад 300 працівників Центру підтримки клієнтів банку в інший офіс, бо «через значне перевищення пікетувальниками максимально допустимого в місті рівня шуму працювати неможливо».

Зазначають, що витрати на евакуацію та облаштування додаткової кількість робочих місць склали понад 700 тис. грн. Вказану суму разом з відшкодуванням за перебої у роботі працівників ПриватБанку ця фінустанова планує стягнути з Нікопольського заводу феросплавів.

Крім того, понад 1,5 тисячі працівників ПриватБанку попросили мерію Дніпра скасувати дозвіл на проведення мітингу під своїм головним офісом, оскільки протестувальники «значно перевищили максимально допустимий у місті рівень шуму», що неодноразово зафіксували відповідні служби. Згідно з заявою ПриватБанку, це дуже впливає на самопочуття людей — не тільки в офісі, але й в усьому Дніпрі.

Що вимагають страйкарі?

Протестувальники з 20 вересня вимагають від ПриватБанку сплатити 22 млн грн заборгованості перед заводом, які повинні піти на зарплати працівникам. Проте в Приваті пояснюють, що Нікопольський завод феросплавів не є клієнтом банку, а ПриватБанк не має ніякого стосунку до договору поруки за кредитами рефінансування, який був укладений між заводом і Національним банком 10 років тому, коли Нацбанк і завод належали одній групі власників.

«Використання простих працівників підприємства, одним із власників якого є структури колишніх акціонерів ПриватБанку, для організованого тиску на банк викликає багато питань», — заявили представники ПриватБанку.

Як повʼязані завод, ПриватБанк і НБУ?

Господарський суд Дніпропетровської області 28 серпня погодився затвердити мирову угоду між НБУ та Нікопольським заводом феросплавів, ініціатором якої виступив завод. Цей договір означає, що завод виступає майновим поручителем за боргами ПриватБанку перед НБУ за пʼятьма кредитами рефінансування, які НБУ видавав ПриватБанку в період між 2008 і 2015 роками.

Завод добровільно погодився погасити заборгованість ПриватБанку перед НБУ у сумі, що дорівнює вартості заставного майна, на яке Нацбанк наклав стягнення. Цю мирову угоду уклали після того, як НБУ в 2018 році подав до судів 148 позовів проти колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського і його 32 компаній, які виступають майновими поручителями на суму понад 10 млрд грн.