Reuters: Затримані в США клієнти адвоката Трампа працювали на олігарха Фірташа

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Reuters: Затримані в США клієнти адвоката Трампа працювали на олігарха Фірташа

Гонтар Володимир / УНІАН

Затримані в США бізнесмени Лев Парнас та Ігор Фруман, яких повʼязують з адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані, працювали на українського олігарха Дмитра Фірташа. Про це пише Reuters.

Людина, знайома зі справами Парнаса і Фрумана, розповіла агентству, що вони працювали на Фірташа протягом кількох місяців. Після цього Парнас як перекладач приєднався до юридичної команди олігарха, яка намагається не допустити його екстрадиції до США. Також співрозмовник агентства розповів, що Фірташ оплачував витрати Парнаса та Фрумана, включаючи їхні приватні рейси в США і поїздки до Відня.

Джуліані в інтервʼю агентству визнав, що Парнас і Фруман за останні два місяці «три-шість разів бували у Відні». При цьому адвокат Трампа відмовився розкрити причини поїздок.

Агентство додає, що незадовго до затримання в інтервʼю Reuters Парнас заявив, що Фірташа «підставили прокурори і дипломати США».

«Вони затримали невинну людину, як-от Дмитро Фірташ, і намалювали його таким собі поганим мафіозним хлопцем, яким він явно не є. Це один із найчесніших бізнесменів. Неймовірний бізнесмен», — заявляв Парнас.

На його думку, Фірташ став жертвою «кліки, яка була причетна до замовчування корупції Джо Байдена та його сина в Україні». «Залучені ті ж люди, ті ж персонажі», — сказав він. Парнас відмовився розкрити, що саме він робив для олігарха, і порадив звернутися з питаннями до юристів Фірташа.

Справа Фірташа

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував під слідством Федерального бюро розслідувань і був оголошений у міжнародний розшук. Його підозрюють у хабарі на суму $18,5 млн індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг становити близько $500 млн.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу в €125 млн. Сам бізнесмен назвав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена в міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року, коли його підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив в естрадиції Фірташа до Іспанії.