Італійський суд пояснив вирок українцю Марківу: вважають, що він сприяв убивству іноземних журналістів

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Суд міста Павія поширив мотиваційну частину вироку українцю Віталію Марківу. Присяжні вважають, що солдат Національної гвардії України Віталій Марків активно сприяв умисному вбивству іноземних журналістів біля гори Карачун під Словʼянськом, повідомляє «Радіо Свобода».

«Марків, виконуючи функцію керівника на бойовій позиції, навіть за відсутності будь-якого наміру збройної атаки з боку противника, запідозривши пересування журналістів у напрямку потяга, почав діяти, «стріляючи у все, що рухалося в радіусі двох кілометрів», і як виглядає, це була звичайна практика спільних воєнних дій Національної гвардії та війська (ЗСУ)», — написали присяжні у тексті-мотивації вироку, який займає 176 сторінок.

Присяжні відтворили перебіг подій та стверджували, що коли Марків не зміг досягнути цілі за допомогою автомата Калашникова, він продовжував стежити за нею та скерував вогонь важкої артилерії.

«Потім за допомогою радіопристрою, яким володів Марків, він повідомив війську координати жертв, допомагаючи скерувати вогонь у їхньому напрямку. Внаслідок тих пострілів французький журналіст Вільям Рогелон отримав поранення в ногу, а для Роккеллі та Миронова вони стали смертельними», — сказано в документі.

Суд присяжних Павії також стверджує, що дії Марківа порушують положення IV Женевської конвенції 1950 року щодо захисту цивільних під час війни, у якому йдеться про заборону насильства стосовно осіб, які прямо не залучені до конфлікту, включно із журналістами, котрі висвітлюють події на війні.

Адвокати нацгвардійця будували захист навколо твердження, що постріли лунали з боку проросійських бойовиків, а Марків, будучи у дружніх відносинах з журналістами, не міг умисно сприяти убивству іноземців.

Судді відкинули аргументи сторони захисту, на їхню думку, не були надані вагомі документальні докази або свідчення, які б спростовували причетність нацгвардійця до інциденту.

Італійський суд 12 липня 2019 року засудив службовця Нацгвардії Віталія Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор побудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон — це журналіст, який був з Роккеллі, але залишився живим.