Студенти в США спалили книгу викладачки, яка говорила про привілеї білих

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Кілька студентів з Південного університету штату Джорджія спалили роман, написаний латиноамериканкою, після того, як вона обговорювала привілеї білих під час лекції, пише The Insider.

Дженні Капу Крусет, доцентка Університету штату Небраска і публіцистка журналу The New York Times, відвідала кампус, щоб розповісти про свій роман Make Your Home Among Strangers («Створи свій дім серед незнайомців») і відповісти на запитання студентів.

Роман був обовʼязковим для читання студентами першого курсу. У ньому детально описується боротьба латиноамериканської жінки з її білими однолітками з середнього класу в приватному коледжі.

Під час презентації між Крусет і студентами виникла суперечка, коли почалася сесія питань і відповідей.

«Я помітив, що ви зробили багато узагальнень про те, що більшість білих людей перебувають у привілейованому становищі. Що ж змушує вас вірити, що це нормально — приходити в студентський кампус, як цей, де ми повинні популяризувати різноманітність, чого нас вчать. Я не розумію, яка була мета цього», — сказав один зі студентів Крусет.

Крусет відповіла, що вона прийшла, тому що її запросили, і вона говорила про привілеї білих, «тому що це реальна річ, від якої ви насправді виграєте просто зараз, навіть задаючи це питання».

Після свого виступу Крусет написала в Twitter, що інші студенти намагалися захистити її позицію під час лекції.

Пізніше в соціальних мережах були поширені відеоролики, де видно, як студенти спалюють роман Крусет або виривають з книги сторінки. З того часу деякі пости були видалені, а акаунти закриті, але студентська газета опублікувала скриншоти знищення і гнівні повідомлення на адресу Крусет.

«Ви завжди така расистка або просто намагаєтеся просувати свою безглузду книгу-лайно в моєму коледжі? Просто питання. Працюйте над своїм невіглаством і расизмом щодо білих людей =)», — написав один із супротивників Крусет.

В університеті заявили, що спалювання книг не відповідає цінностям навчального закладу.