Помпео закликають захистити колишнього посла США в Україні Марі Йованович

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

До державного секретаря США Майкла Помпео звернулися 27 колишніх чиновників національної безпеки США із закликом підтримати і захистити експосла США в Україні Марі Йованович. Про це йдеться у відкритому листі до держсекретаря, передає CNN.

«Посол Йованович заслуговує вашої постійної підтримки, так само як інші професійні дипломати, які можуть потрапити в пастку в майбутньому розслідуванні Конгресу і процесі імпічменту», — йдеться в документі.

Підписанти уточнили, що стурбовані словами президента Дональда Трампа щодо того, що Йованович «пройде через деякі речі». Такі вирази можуть бути витлумачені як погроза.

«Усі співробітники департаменту — працівники дипломатичної служби, цивільні працівники та політичні призначенці — повинні знати, що ви прикриваєте їх спини в боротьбі із образливими політичними атаками і наклепом», — наголошується в тексті документа.

  • Колишній посол США в Україні Марі Йованович дала свідчення Конгресу в розслідуванні щодо можливого імпічменту президента США Дональда Трампа.
  • 6 жовтня Йованович погодилася свідчити в Конгресі у справі про можливий тиск президента Дональда Трампа на українського колегу Володимира Зеленського.
  • За даними американських ЗМІ, Трамп відкликав Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані. Він звинувачував експосла в підриві авторитету Трампа за кордоном.
  • Наприкінці березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Пізніше американське видання The Hill повідомило, що до «списку Йованович» увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» та два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи.
  • 6 травня стало відомо, що Йованович завершує роботу на цій посаді. Вона терміново відбула до Вашингтона для консультацій.