На Михайлівській площі почався марш на підтримку засудженого в Італії Віталія Марківа

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

На Михайлівській площі почався марш на підтримку українця Віталія Марківа, якому винесли вирок в Італії. Активісти вважають, що справа є політично вмотивованою. Про це йдеться на сторінці «Міжнародна акція «Free Markiv» у Facebook.

Всього в акції беруть участь близько 300 осіб. В руках вони тримають прапори України й банери з вимогою звільнити Марківа. Адвокат Віталія стверджує, що справа, у якій затримали його клієнта, спрямована не на те, аби встановити винних у смерті італійського журналіста, а щоб знайти крайніх.

Стартувавши з Михайлівської площі, активісти пройшли біля будівлі МЗС України і попрямували до Головного управління МВС. На будівлі поліції висить великий банер на підтримку засудженого Марківа.

Активісти планують пройти до будівлі посольства Італії в Києві, щоб передати їм свої вимоги.

Прийшов на марш і звільнений з російського полону український режисер Олег Сенцов.

«Я нещодавно дізнався про справу Віталія Марківа. Я знав тільки, що він знаходиться в італійській вʼязниці і скоро буде засуджений. Я прийшов сюди тому, що вважаю, що він невинний. Я розумію італійських громадян, розумію сімʼю загиблого журналіста Рокеллі. Вони хочуть крові за смерть свого родича. Але це точно не Віталій. Те, що він там був, не говорить про те, що він убив цього журналіста. І на суді цього не було доведено. Це однозначно політична справа, а Марків – політичний вʼязень. Йому потрібна така ж наша підтримка, як й іншим нашим хлопцям. Я сподіваюся, у нас громадянське суспільство. А наша держава зробить все, щоб його звільнити. Свободу Віталію Марківу!», — зазначив він.

Що сталося?

Італійський суд 12 липня 2019 року засудив службовця Нацгвардії Віталія Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор побудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був з Роккеллі, але залишився живим.