Вночі: США запровадили санкції проти Туреччини, українцям радять не відвідувати центр Барселони, оголошено лауреатів Букерівської премії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вночі: США запровадили санкції проти Туреччини, українцям радять не відвідувати центр Барселони, оголошено лауреатів Букерівської премії

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Cem Ozdel / Anadolu Agency / Getty Images

США запровадили санкції проти Туреччини

Влада США ввела обмежувальні заходи проти міністерств оборони й енергетики Туреччини.

До санкційних списків включили також їхніх очільників: міністра оборони Туреччини Хулусі Акара, главу МВС Сулеймана Сойлу та міністра енергетики Фатіха Донмеза. Активи цих міністерств і міністрів у США заморожуються, американським громадянам забороняється вести з ними справи.

Крім того, Мінфін США попередив, що «люди, які проводять деякі транзакції з фізособами зі списку, теж можуть потрапити під санкції». Перед цим президент США Дональд Трамп заявив, що він збільшив тарифи на імпорт сталі з Туреччини на 50% і призупинив торгові переговори з Анкарою. Обмежувальні заходи стали відповіддю Вашингтона на військову операцію Туреччини проти курдів на північному сході Сирії.

Правляча партія Польщі перемогла на виборах до Сейму

Правляча партія «Право і справедливість» Ярослава Качиньського отримала найбільшу кількість мандатів у Сеймі за результатами парламентських виборів. У нижній палаті парламенту Польщі партія з 460 мандатів матиме трохи менше половини — 235. Це дозволить їй самостійно ухвалювати рішення, без необхідності вступати до коаліції. Однак у верхній палаті — Сенаті — партія втратила більшість.

За партію Качиньського проголосували понад 8 млн поляків. Загалом участь у виборах взяли понад 18,6 млн громадян країни, явка виборців становила 61,74%. У Сенаті, який складається зі 100 крісел, більшість отримують представники опозиції та безпартійні кандидати. «ПіС» у Сенаті матиме 48 крісел проти 61 минулої каденції.

Українцям порадили утриматися від відвідування центру Барселони

Генеральне консульство України рекомендувало українцям, які перебувають у Барселоні, у звʼязку з заворушеннями утриматися від відвідування центру міста і туристичних локацій.

У посольстві додали, що оскільки міжнародний аеропорт El Prat частково заблокований маніфестантами, можливі затримки або скасування деяких рейсів, зокрема в Україну. Консульство також рекомендує постійно мати при собі паспорт.

Оголошено лауреатів Букерівської премії

Канадська письменниця Маргарет Етвуд і британка Бернардіна Еварісто стали лауреатами Букерівської премії 2019 року.

Це третій випадок в історії, коли нагороду поділили двоє письменників. Етвуд отримала нагороду за книгу «Заповіти», яка є продовженням антиутопічного роману «Розповідь служниці».

Це вже друга Букерівська премія для Етвуд — у 2000 році її нагородили за книгу «Сліпий вбивця». Загалом вона чотири рази потрапляла в шорт-лист премії.

Британка Еварісто отримала нагороду за роман «Дівчина, жінка, все інше». Еварісто стала першою темношкірою володаркою премії. Розмір Букерівської премії становить 50 тис. фунтів стерлінгів (трохи більше $63 тис.), її письменниці розділять навпіл.