Адвокат: Українського політвʼязня Костянтина Давиденка внесли до нового списку обміну полоненими

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Адвокат: Українського політвʼязня Костянтина Давиденка внесли до нового списку обміну полоненими

Крымская правозащитная группа

Верховний суд Росії скоротив термін покарання українському політвʼязню Костянтину Давиденку з 10,5 до 7 років у колонії суворого режиму. Як повідомив theБабелю адвокат Дмитро Дінзе, рішення було ухвалено через проблеми зі здоровʼям українця.

Також Дінзе заявив, що Давиденка внесли до нових списків обміну полоненими між Україною та Росією. «Так, Давиденка включили у списки, проте коли саме відбудеться обмін — невідомо», — сказав адвокат theБабелю.

Хто такий Костянтин Давиденко?

Костянтина Давиденка затримали в Сімферополі в лютому 2018 року. За даними ФСБ, він «цілеспрямовано збирав і передавав спецслужбам України відомості про діяльність частин і зʼєднань Федеральної служби військ Національної гвардії РФ та стосовно працівників ФСБ Росії, які становлять державну таємницю».

У червні 2019 року окупаційний «Верховний суд» Криму засудив Давиденка до 10,5 років позбавлення волі згідно зі статтею 276 Кримінального кодексу РФ (збирання відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі іноземній державі). 9 вересня міжнародна правозахисна організація Freedom House внесла Давиденка до списку 87 українських політвʼязнів, незаконно утримуваних в Росії.

  • 6 червня «Верховний суд» Криму засудив до 10 років і 6 місяців колонії суворого режиму обвинуваченого Росією у шпигунстві на користь України Костянтина Давиденка.
  • Давиденка звинуватили в шпигунстві і вивезли до Москви, де Лефортівський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Понад рік Костянтин Давиденко перебував у СІЗО Лефортово. У квітні 2019 року у «Верховному суді» Криму почався розгляд справи по суті.