Під час тайфуну «Хагібіс» у Японії безхатьків не пустили до сховища. Це викликало суперечки в усій країні

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Під час тайфуну «Хагібіс» у Японії безхатьків не пустили до сховища. Це викликало суперечки в усій країні

Kyodo News via Getty Images

Під час потужного тайфуну «Хагібіс», який накрив Японію на цих вихідних і в результаті якого загинуло 66 осіб, безхатченкам було відмовлено у притулку через відсутність адреси постійної реєстрації, повідомляє ВВС.

«Я хотів, щоб вони дозволили мені увійти до сховища, бо був сильний вітер і злива. Я сказав їм, що у мене є адреса на Хоккайдо (північний острів Японії), але вони все-таки відмовили мені у вході», — розповів японській газеті Asahi Shimbun один із безхатьків.

Швидкість вітру під час тайфуну «Хагібіс» досягала 225 км/г. Внаслідок негоди отримали травми понад 200 осіб, 16 вважаються зниклими безвісти, зруйновано тисячі будинків.

Ситуація з бездомними викликала суперечки в соцмережах. Частина японців все ж таки вважає, що людей потрібно було впустити до сховища, оскільки вони мають загальнолюдське право на порятунок під час стихійного лиха. Решта думає, що не варто впускати «безхатьків, які смердять, до обмеженого простору» та що «спати поруч з ними змогли б далеко не всі».

Прихильники недопуску стверджують, що безхатьки не платять податків, а тому не можуть розраховувати на блага від держави. Проте їхні опоненти наполягають, що бездомні не можуть не платити податки, оскільки з них стаягують податок на додану вартість під час купівлі продуктів.

У районі Токіо Тайто почали обговорювати виділення спеціальних зон для безхатьків у сховищах, а премʼєр-міністр Японії Сіндзо Абе у відповідь на запитання журналістів про неоднозначність ситуації пообіцяв вирішити це питання. «Ми розглянемо факти і вживемо відповідних заходів», — заявив премʼєр-міністр.

За статистикою 2019 року, у Японії налічують 4 555 безхатченків, переважна більшість з яких — чоловіки. Зазвичай вони туляться в парках, на вокзалах і на вулицях, проте через один з найсмертоносніших тайфунів країни за останні роки деякі з них були змушені шукати притулку.