Reuters: Адвокат Трампа Джуліані отримав $500 тис. від російського бізнесмена через заарештованих Парнаса та Фрумана

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Reuters: Адвокат Трампа Джуліані отримав $500 тис. від російського бізнесмена через заарештованих Парнаса та Фрумана

Al Drago / Bloomberg via Getty Images

Адвоката президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані підозрюють у незаконних фінансових схемах із заарештованим україно-американським бізнесменом Левом Парнасом, з яким вони разом працювали над розслідуванням діяльності Джо Байдена, повідомляє Reuters.

У коментарі агентству Джуліані заявив, що отримав $500 тисяч за юридичні консультації для компанії Льва Парнаса Parnas. За словами Джуліані, його компанію Giuliani Partners найняли для консалтингу у сфері протидії онлайн-шахрайству. Джуліані допоміг Парнасу в серпні 2018 року і спостерігав за процесом ще близько року після цього, отримавши свою винагороду в жовтні. Напередодні The New York Times написала, що Парнас у приватній розмові з колегами зізнався у виплаті «декількох сотень тисяч доларів» Рудольфу Джуліані.

Федеральні прокурори також почали розслідувати співпрацю Джуліані з іншим його партнером, Ігорем Фруманом, якого звинувачують у незаконному фінансуванні виборчої кампанії республіканців. Передбачається, що отримані Джуліані гроші могли бути перераховані Парнасу з рахунку російського бізнесмена в жовтні 2018 року, повідомило Reuters анонімне джерело в правоохоронних органах.

У чому звинувачують Парнаса та Фрумана?

Обидва бізнесмени жертвували кошти на виборчі кампанії Республіканської партії, у тому числі й на кампанію Трампа. За даними Федеральної виборчої комісії, Фруман і Парнас у травні минулого року передали $325 тис. фонду Трампа America First Action. Слідчі вважають, що бізнесмени придумали схеми, які дозволяли в обхід законодавства перераховувати політикам на фінансування передвиборчих кампаній більше грошей, ніж дозволяє закон. Задля цього, зокрема, вони створили компанію Global Energy Producers (GEP), яка, за їхніми словами, займалася імпортом та експортом скрапленого газу.

Як відомо, іноземцям заборонено фінансувати виборчі кампанії американських політиків, а також приймати у вигляді пожертвувань кошти, перераховані не від першої особи. Саме таким чином, через фінансування конгресменів, як передбачається, Парнас і Фруман домоглися відкликання посла США в Україні Марі Йованович.