У Франції засудили пʼятьох джихадисток за спробу влаштувати теракт біля собору Паризької Богоматері

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Французький суд засудив до тюремного увʼязнення пʼятьох жінок, які намагалися в 2016 році підірвати автомобіль з вибухівкою перед ресторанами біля собору Паризької Богоматері.

Як пише BBC, жінки отримали терміни від 5 до 30 років вʼязниці.

Представницям «Ісламської держави» Інесі Мадані та Орнеллі Гіллігманн дали 30 і 25 років, Сарі Ерве та Амелі Сакау — 20 років, а Самі Шалель — 5 років, за допомогу Мадані в переховуванні після невдалої атаки.

Організаторами теракту визнані Мадані і Гіллігманн.

Прокурори вимагали довічного увʼязнення для чотирьох з них, а адвокати Мадані назвали вирок «надмірно суворим», оскільки в результаті невдалої атаки не було жертв. Звинувачення в свою чергу нагадало, що Мадані раніше вже судили за спробу терористичної діяльності — вона підтримувала контакти з ключовими фігурами «Ісламської держави» (ІДІЛ) у Сирії і вербувала жінок займатися тероризмом у Франції.

Що сталося?

У ніч на 3 вересня 2016 року Інес Мадані (19 років) і Орнелла Гіллігманн (29 років) припаркували сірий Peugeot 607 без номерного знака на вузькій вулиці перед ресторанами біля Нотр-Дама. Машина була завантажена шістьма газовими балонами. Жінки облили машину дизелем і кинули в неї запалену цигарку, але дизельне паливо виявилося не настільки легкозаймистою речовиною, як бензин, і машина не загорілася. Авто, яке використовували для спроби теракту, Мадані взяла у свого батька.

Мадані заарештували через кілька днів у квартирі в передмісті Парижа разом із Сарою Ерве та Амель Сакау. Під час затримання вони поранили ножем поліцейського, а Мадані отримала вогнепальне поранення у шию. Гіллігманн була заарештована на півдні Франції 6 вересня. Шалель затримали останньою.