Зеленський підписав закон, який наділяє НАБУ і ДБР правом на прослуховування

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який наділяє Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Державне бюро розслідувань (ДБР) правом на прослуховування. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Документ вносить зміни до ст. 263 Кримінального процесуального кодексу (КПК), згідно з якими НАБУ і ДБР будуть уповноважені знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж, що фактично є правом на прослуховування.

На етапі першого і другого читань законопроєкт містив зміни в закон про статус народного депутата, за якими обшук чи огляд особистих речей, транспорту, житла, службового приміщення народних депутатів дозволявся тільки з санкції генерального прокурора, а не Ради як зараз. Але при фінальному голосуванні від них відмовилися.

Закон також змінює так звану «поправку Лозового» щодо строків проведення досудового розслідування, призначення та проведення експертизи. Він дозволяє проводити експертизу у кримінальних провадженнях не тільки в державних спеціалізованих установах.

Разом з тим нардепи відмовилися міняти ст. 219 КПК щодо термінів досудового розслідування. Рада вирішила не скасовувати тимчасові обмеження на досудове розслідування, встановлені між моментом внесення відомостей до Єдиного державного реєстру (ЄРДР) та врученням особі повідомлення про підозру. Крім того, у підозрюваних зʼявиться право оскаржити повідомлення про підозру у кримінальному провадженні.