Адвокат Новіков: Панама закрила справу проти Порошенка, порушену за заявою Портнова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Прокуратура Панами закрила кримінальну справу, порушену за заявою колишнього заступника глави адміністрації президента Януковича Андрія Портнова, оскільки не знайшла підстав для притягнення до відповідальності експрезидента Петра Порошенка. Про це на пресконференції повідомив адвокат Ілля Новіков, передає Інтерфакс-Україна.

«3 жовтня цього року Перша спеціалізована прокуратура з боротьби з організованою злочинністю Панами ухвалила рішення про закриття справи, порушеної за заявою пана Андрія Портнова проти Порошенка... У заяві стверджувалося, що компанії, нібито повʼязані з Порошенком, здійснювали легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом», — сказав Новіков.

За його словами, до цієї заяви долучили особисті свідчення Портнова, і той наполягав, що прокуратура Панами повинна розслідувати ці злочини. Адвокат пояснив, що прокуратура Панами справді проводила розслідування.

«Була проведена перевірка даних, які надав Портнов, і двох місяців було достатньо для того, щоб прокурор розібрався із вмістом цієї справи й ухвалив рішення про закриття справи», — додав Новіков.

Це рішення, за словами адвоката, прокуратура Панами ухвалила тому, що в Україні розслідується кримінальне провадження, відкрите за заявою Портнова, а також вказала, що в заяві Портнова не зазначені факти, які б свідчили про причетність компаній до будь-яких незаконних дій.

Разом з тим це рішення може бути оскаржене в суді Панами, однак самому Новікову не відомо, чи має намір адвокат Портнова в Панамі подавати відповідну заяву.

Пізніше Новіков опублікував у Facebook документи, згідно з якими справа стосувалася продажу телеканалу «Прямий» і перерахування 300 млн грн на рахунки панмских компаній Gateno Ventures Inc., Petron Holding Corp і Battery Investment Corp без сплати податків в Україні.

«Відповідно до законів Панами у 2017 році, тобто на момент можливого вчинення легалізації доходів, ухилення від сплати податків не входило до переліку злочинів, які можуть бути предикатними злочинами щодо легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом», — написав Новіков.