Заступник генпрокурора Касько: Справи Майдану до 20 листопада передадуть до Нацполіції, ДБР, НАБУ та СБУ

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Справи Майдану, які з 2014 року розслідує Генеральна прокуратура, розподілять за специфікою і передадуть до Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, Нацполіції та СБУ. Про це повідомив перший заступник генпрокурора Віталій Касько в інтервʼю агентству Укрінформ.

Наразі провадженнями Майдану займається Управління спеціальних розслідувань ГПУ, яке очолює Сергій Горбатюк.

На думку Каська, справи Майдану — це узагальнене поняття застосування летальної зброї та жорстокого поводження з мирними протестами. «Цей процес уже пішов, є графік передачі проваджень, вони ревізуються і направляються за підслідністю. При цьому, що стосується справ Майдану у вузькому сенсі, то є домовленість із керівництвом ДБР про створення в цьому відомстві спеціального підрозділу, куди буде запропоновано перейти без конкурсу слідчим Управління спецрозслідувань. У свою чергу в Генеральній прокуратурі буде створено спеціальний департамент з процесуального керівництва за справами Майдану. Працівники Управління спецрозслідувань зараз визначаються, чи підуть вони здійснювати процесуальне керівництво у цих справах, чи вони будуть дорозслідувати ці справи в ДБР», — зазначив Касько.

За його словами, усі кримінальні провадження щодо Майдану будуть передані до 20 листопада, а управління спецрозслідувань ліквідують. «Є домовленість із керівництвом ДБР про створення у цьому відомстві спеціального підрозділу, куди буде запропоновано перейти без конкурсу слідчим Управління спецрозслідувань», — зазначив Касько.

  • Голова управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк розповів theБабелю, що під час правління Віктора Януковича Адміністрація президента впливала на керівництво органів судової влади, а прізвище ексзаступника голови АП Андрія Портнова фігурувало у записах розмов, які були зроблені в кабінеті голови Окружного адміністративного суду Києва.
  • Колишній перший заступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов назвав «брехливими» заяви керівника управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка про те, що в часи Євромайдану з АП дзвонили суддям та чинили тиск на суди.