Рада ухвалила закон про «судову реформу» Зеленського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про вдосконалення діяльності органів суддівського самоврядування. За документ № 1008 проголосували 236 нардепів.

У першу чергу документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб. Скорочення кількісного складу Верховного суду закріплено в законі про судоустрій і статус суддів.

Крім того, Верховна Рада розпустила чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скоротила кількість її членів з 16 до 12.

Вища рада правосуддя (ВРП) і Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС)

Законопроєкт передбачає зміни до законів про очищення влади, про Вищу раду правосуддя (ВРП). Документ поширює люстрацію на керівників ВККС і Державної судової адміністрації, які займали свої посади не менше року в період з 21 листопада 2013 по 19 травня 2019 року.

Регламент ВККС затверджуватиме Вища рада правосуддя більшістю голосів від її складу за поданням ВККС. Методику і порядок проведення іспитів для відбору суддів, як і раніше, готуватиме ВККС, однак затверджувати їх буде ВРП.

Пропонується скоротити кількість членів ВККС з 16 до 12 осіб. Їх усіх призначатиме ВРП за результатами конкурсу, який вона ж і буде проводити.

Документ доповнює перелік підстав для звільнення члена ВККС. Такими будуть, серед інших, нехтування обовʼязками, поведінка, яка підриває авторитет і довіру суспільства до правосуддя та судової влади, зокрема недотримання етичних стандартів судді.

Звільняти члена ВККС буде не сама комісія, як це передбачено зараз, а Вища рада правосуддя. Разом з тим звільнення з посади судді або припинення повноважень на конституційно передбачених підставах не буде підставою для припинення повноважень члена ВККС.

Рішення про звільнення члена ВРП прийматиме не орган, який призначив його, а безпосередньо ВРП. Рада правосуддя також створить Комісію з питань доброчесності й етики, щоб забезпечити прозорість і підзвітність членів ВРП і ВККС. Комісія складатиметься з представників ВРП і міжнародних експертів (по три особи від кожної сторони) і зможе вносити подання про звільнення членів ВРП і ВККС.

Рішення про звільнення з посади члена Вищої ради правосуддя прийматиметься за поданням Комісії з чесноти й етики на спільному засіданні Вищої ради правосуддя і Комісії з питань доброчесності та етики протягом пʼяти днів після подання.